To smo mi

Preprostomontessori smo:

Eda Šteblaj je mama štirih otrok (najmlajši trije so najstniki) z, njej značilnim, optimističnim nasmehom. Dnevno se trudi iskati ravnovesje med družinskim življenjem in profesionalnimi naleda_steblajogami. Je velik estet. Tako jo je pot vodila preko študija likovne pedagogike do različnih oblikovalskih projektov. Nekaj izmed njih: vizualna podoba Komunale Vrhnika–začetni slovenski projekt celostnega ozaveščanja  ločevanja odpadkov; knjige (tudi Srkajoči um in Skrivnosti otroštva M. Montessori, idr.); miniature Cankarjevih črtic – projekt Slovenski spominek; zaščtni znaki med drugim Združenje Montessori Slovenije in drugi.

Njeno drevo pa je ob srečanju s  pedagogiko montessori dokončno zacvetelo. Prvi sadovi so že iz prvega  vrtca montessori v Sloveniji (Angelinega vrtca), kjer je preživela tri leta. Od tam je odšla v Horjul, kjer je uvajala elemente montessor

eda_steblaj2i v javni vrtec. Potem je skupaj s sodelavci pripravila in pet let uspešno vodila Rahelino hišo otrok. Eda je pedagog montessori 3-6 in edina terapevtka montessori v Sloveniji, izobraževanje in diplomo je zaključila v Nemčiji. Po toliko pridobljenih izkušnjah se že zelo veseli dela tudi na tem področju. Iz prebranega se vidi, da ga v življenju ne kvačka, sicer pa rada ob poznih večernih urah kaj lepega nakvačka.

Eda se vsega loti z nasmehom, še posebej pa jo označuje to, da ima veliko vero v vsakega posameznika, še posebej pa v otroka. Za prav vsakega  najde besedo in konkretno pomoč na njegovi poti.

 

 

Dr. Franci Petek, na kratko Frenk, ima z ženo Polono, ki je tudi  montessori pedagoginja 3-6, tri otroke. Poleg tega, da je doktor geografije, svetovni prvak v smučarskih skokih in pedagog montessori 6-12 (diplomiral je v Chicagu), pa je tudi pravi pravljičar.

franci_petek

Popolnoma se ogreje, ko otrokom pripoveduje zgodbice o njihovih domačih zajcih, še bolj pa, ko predstavi otrokom osončje. Znanstvena korektnost in raziskovalni pristop, ki ju je pridobil v desetletju dela na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU, mu nista tuja. V letih direktorske funkcije nordijskih disciplin v Smučarski zvezi Slovenije je s sodelavci pripravil program za ozaveščanje pomembnosti celostnega razvoja  že najmlajših športnikov-skakalcev.
Zavedal se je pomena najzgodnejšega obdobja življenja, zato ga je pedagogika montessori  prepričala do te mere, da je zaradi želje po izkušnjah začel z delom vzgojitelja v Rahelini hiši otrok. Pripravil je okolje za osnovnošolce in tudi vodil popoldanske programe. V želji po širjenju pedagogike montessori v Sloveniji s sodelavci vodi Gorenjsko hišo otrok v rodni gorenjski. Frenk je človek narave, dnevno mora migati, a bombončkom vseh oblik in barv se ne more upreti.

 

 

Geni Jarc, uradno Evgenija je res en Geni, če le najde kje kak čopič, barvico ali kos platna. Akademska slikarka zna s svojimi umetnijami zajeti prav celo starostno lestvico in navdušiti tako naše najmlajše s prelepimi slikanicami (kot so npr. tista O lačni lisici, ali o Eko zmajčku, Črvivi zgodbi), kot tudi starejše s svojimi izbranimi deli.

geni_jarc

 
Geni ima za sabo že kar šest samostojnih razstav in več skupinskih. Na njeni spletni strani http://www.evgenija.net si lahko pogledate, kaj jo navdihuje. Geni pa poleg slikarskega talenta označuje še prav poseben čut do soljudi, še posebej tistih najšibkejših v naši družbi, ki potrebujejo posebno pomoč in spodbude.

geni_jarc2

Prav zato je bila nekaj časa zaposlena na Zavodu za gluhe in naglušne, nato je prijadrala do Skupnosti Barka, kjer je bila dolga  leta prostovoljka, na koncu pa je našla še otroke in sicer v vrtcu montessori. V Rahelini hiši otrok je delala štiri leta in med tem tudi zaključila študij montessori pedagogike 3-6. Otroci so z veseljem odkrivali nove in nove materiale,  ki jih je še posebej z ljubeznijo postavljala na poličke umetnosti in vsakdanjega življenja. Z otroki je govorila angleško, kar je bilo pogosto pravi izziv.

Res prijetno je v družbi naše Geni, saj s svojo »eksplozivnostjo« sprosti in spravi v smeh vsakega, prav gotovo pa s svojimi mufini :).

 

Gregor Šteblaj, po domače »mojster Grega«, je družinski oče, po poklicu pa diplomirani inženir tehnologije prometa. Je tudi jadralni pilot in ljubitelj jadranja (jahte še nima 🙂 ). Od leta 1994 vodi družinsko oblikovalsko podjetje. Z ženo Edo že leta oblikujeta in razvijata montessori materiale. Gregor poprime za vsako delo, je praktičen mojster z nogami na tleh, njegovo srce pa je rado tudi med oblaki in letali. Prijazno vam bo pomagal najti rešitev za vsak tehnični problem.

 

Ana Mahnič Jemec je mama treh zvedavih otrok in žena fejst moža Gašperja. Vsi po vrsti so hribovci in drugih vrst potepuhi, a brez domačega vrta in toplega “štrudla”, ki jim najbolj tekne družbi prijateljev in sorodnikov, ne gre.

Po poklicana_mahnic_nemecu je učiteljica razrednega pouka in ima izkušnje z delom v javnem šolstvu. Preko dobre prijateljice in ob svojih otrocih je zaplavala globoko v montessori vode, kjer se preprosto počuti “doma”. Ana je montessori pedagog za obdobje 0-6 let. Od samih začetkov pa do nedavnega je bila vzgojiteljica pri najmlajših v Rahelini hiši otrok. Pot jo je nato vodila v Radovljico, kjer je vzgojiteljica v Gorenjski hiši otrok. Ob njej otroci med drugim naredijo prve korake, opustijo plenice in spoznajo prve peščene črke.

 

 

 

 

 

Beti Urh je Mama z veliko začetnico. Pri Urhovih ne potrebujejo navigacijske naprave, saj je Elizabeta po poklicu pedagoginja in geografinja, zato z možem in štirimi otroki povsod potujejo le z zemljevidom. beti_urhSkupaj s svojim najmlajšim otrokom je prišla v vrtec montessori in tam tudi ostala. Štiri leta je puščala sledi v malih dušah kot zavzeta in strokovna vzgojiteljica ter  pedagog montessori 3-6 v Rahelini hiši otrok. Beti iz študija pedagogike pozna zgodovinski razvoj pedagoških praks, zato še posebej razume vrednost in globok smisel materialov montessori, kar zna na edinstven način posredovati otroku in ga zanje navdušiti. Izpolnila se je njena srčna želja in s polno paro sodeluje pri nastajanju prve Gorenjske hiše otrok. Blagor otrokom, ki bodo prestopili prag Gorenjske hiše otrok, saj bodo tam našli drugo Mamo.

 

 

 

 

Vojka Ločniškar Pipan je poročena mama dveh odraščajočih otrok. Navdušena planinka in popotnica. Po poklicu je univ. dipl. ing. tekstilne tehnologije s pedagoško-andragoško dokvalifikacijo in montessori pedagog 3 – 6. Ima 23 letne izkušnje pri delu z otroki v javni osnovni šoli, kjer  je bila zaposlena kot računalničar in učiteljica matematike.

Pri svojem dosedanjem delu z otroki je bila dosledna, topla, srčna in predana svojemu delu. Zaveda se poslanstva vodenja otrok po njihovi poti, zato skrbi za strukturo, ki jim prinaša varnost. Znotraj jasne strukture, pa vsakega otroka radovedno čaka, kako se mu lahko prilagodi.

Uživa v organizaciji dogodkov, nečesa novega, ustvarjalnega. Kot mladinska planinska vodnica je zvesta goram in svoje poslanstvo prenaša na mlajše rodove. V PD Medvode je bila 5 let načelnica mladinskega odseka in organizatorka ter vodja številnih poletnih in zimskih taborov.

V osnovni šoli pa vodja planinske šole v naravi in organizacijski vodja tabora doživljajske pedagogike.

Svoje življenjsko poslanstvo vidi pri delu z otroki. Razvoj in rast otrok jo fascinira, zato je motivirana raziskovati posameznika. Vsak otrok je čudež zase in pripoveduje svojo zgodbo na sebi lasten način. Tam je v odnosu z njimi, da si jih prevedem v jezik odraslih. Tako otroke razume in jih zna voditi. Kadar se ji pri delu z otroki zatakne, takrat raziskuje naprej in si pomaga s strokovnjaki, da je za otroke lahko dovolj dobra.

Kot mama in vzgojiteljica se zaveda, da je biti starš najtežja naloga na svetu…. ….ni namreč preprosto otroku podariti krila, da odleti stran od nas in hkrati korenine, da ve, kam se vrniti …

 

Zala Fister 

je diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok. Njeno močno področje je pedagogika na prostem. Izkušnje in znanje o tem je pridobivala v Sloveniji in na Norveškem. Pri Montessori pedagogiki jo navdušuje predvsem vzgoja za mir. Hvaležna za poslanstvo vzgojiteljice, ki ji je dano, se z veseljem podaja na pot sodelovanja z otroki, zaposlenimi, starši in vsemi drugimi, ki smo povezani z Vrhniško hišo otrok!

 

 

 

Veronika Resman

Bogomila Peterman

Klavdija Križnar

Amy Oklikah

Bev Laysell