Montessori počitnice v naravi

montesorri_pocitnice_18

Prostranstvo travnika, dišeči vonj zelišč, skrivnostni gozd, mehkoba živali, aktivna družba vrstnikov – popolne Montessori počitnice.

V času šolskih počitnic vsak teden od ponedeljka do petka, od 8:00 do 16:00. V Inkluzivnem parku na Vrhniki na hribu Sv. Trojice.

Primerno tudi za otroke (in starše), ki se z montessori pedagogiko še niso srečali.

Nastajajoči inkluzivni park, kjer bomo izvajali »Montessori počitnice«, se nahaja na prelepem hribu Sv. Trojice, ki se vzpenja iz samega centra Vrhnike. Ob lepem vremenu se iz Parka pogled odpira preko celega ljubljanskega barja vse do gradu v Ljubljani in še naprej do Kamniško-savinjskih Alp. Park odlikujejo neokrnjena narava, travnate površine in gozdički – popoln kraj za razvijanje svojih potencialov in uresničevanje neomejenih otroških idej.

Osrednji cilj izvajanja »Montessori počitnic« je skupaj z otroki, z veliko mero medsebojnega sodelovanja, različnimi znanji, želji po odkrivanju novega in veliko zabave, sooblikovati Inkluzivni park, ki bo tako najbolj po meri otrok. Trenutno se v parku, poleg omenjenih travnatih in gozdnih površin, nahaja njiva pripravljena za obdelovanje in pa ograjen prostor za domače živali, imamo pa tudi svojo mizarsko delavnico. Zaenkrat nam bodo družbo delale ovce, koze in kokoške.

Program dela na naših poletnih dnevih:

 • 8:00 se zberemo
 • jutranje srečanje (spoznavanje, pozdrav, skupinske igre, vsak izbere svoje delo),
 • dopoldanski del, ki vključuje prosto izbiro (podanih) dejavnosti v parku: delo z živalmi, delo na vrtu, raziskovanje naravoslovja in geografije, rokodelske dejavnosti (delo z lesom), kiparske in umetniške aktivnosti, dramska igra, ustvarjanje iz naravnih materialov (land art), in še in še. Prisluhnili bomo otrokom in jim pripravili okolje, da bodo kar najbolje lahko razvijali svoje potenciale.
 • 10:30 malica,
 • nadaljevanje aktivnosti,
 • 13:00 kosilo,
 • umirjene dejavnosti po kosilu, počitek,
 • športne aktivnosti in različne igre,
 • konec ob 16:00.

Celoten program bo potekal po metodi Montessori. Kot omenjeno, bodo otroci predvsem v dopoldanskem delu imeli možnost izbire med podanimi dejavnostmi. Le-te bodo skrbno načrtovane vsak dan posebej, glede na potrebe, ki se bodo kazale v parku (potrebe rastlin, živali, obdelovane zemlje ipd.), želje otrok in obiska posebnih gostov (agronom, geolog, farmacevt – zdravilne rastline, slikar, sitotiskar,…). Tako bodo otroci v dopoldanskem delu lahko prosto prehajali med različnimi dejavnostmi oziroma opravili.

Otroci bodo imeli v parku možnost celostnega razvoja. Poleg naravnega spodbudnega učnega okolja, bodo ob skrbno načrtovanih aktivnostih (od 5 do 7 otrok na enega mentorja – individualen pristop) razvijali svoje najbolj primarne spretnosti. Ob delu z zemljo, živalmi, raziskovanju naravnega okolja, bodo v sproščenem duhu spoznavali sebe, druge in okolje, se učili medsebojne pomoči ter spretnosti, kuštrali možgane in uresničevali svoje inovativne ideje, ki jim bodo kasneje v življenju zagotovo koristile.

Veste, kako pomembno je, da jim pomagamo osvojiti veščine samostojnosti?

Ko delajo z rokami, se urijo možgani.
Ko dobijo zadolžitev (pa čeprav jim kdaj tudi ni všeč), se učijo odgovornosti in sobivanja.
Ko se lotijo dela, ki ga sami ne zmorejo, se učijo sodelovanja v skupini.
Ko pridejo z dolgega sprehoda (pa četudi v dežju), se zavejo svojega telesa in mu tako lažje prisluhnejo.

In ko jim uspe nekaj narediti do konca, se učijo, da zmorejo, da so vredni, da jim zaupamo in da so enakovreden člen človeške skupnosti.

Dajmo jim priložnost, da se učijo z izkušnjami pravega življenja, ekrani pa naj bodo občasen priboljšek, če že ne gre drugače.

Najpomembnejše pa je to, da bodo otroci vseskozi sooblikovalci parka, kar pomeni, da bo vsak posameznik tam pokazal in razvijal tisto kar najbolje zna in pripomogel k razvoju in rasti parka. Ustvarjali bodo svoj park, ki ga bodo lahko uporabljali tudi tekom leta, in ker ga bodo ustvarjali sami, bo njim najbolj po meri.

Cena tedenske udeležbe je: 150 EUR

V ceno je vključeno: mentorstvo v skladu z montessori pristopom, inovativno in s posluhom za sodobnost-aktualnost, orodja in material za inovativno ustvarjanje, hrana (kosilo in malica) in pijača (po večini voda ali kneippovi sokovi iz zelišč, limonada)

Popusti:

 • 10% popusta za prijave do 8.6.2018.
 • Če se otrok udeleži več terminov, se mu pri vsakem naslednjem cena zniža za 5%. (npr. pri obisku drugega tedna se cena zniža za 5%, pri obisku tretjega tedna se cena zniža za 10% ).
 • Popust, če družina vpiše več otrok – drugi otrok 10% ceneje, tretji in četrti otrok 15%

V kolikor ima otrok posebne zahteve glede hrane oz. diete, se strošek hrane odbije od cene in otrok hrano prinese sam.

Po oddani prijavi prejmete povratni e-mail s podrobnimi podatki in račun, ki ga morate poravnati najkasneje 7 dni pred pričetkom tedna, ji ga bo obiskoval vaš otrok.

Prijave za vsak posamezni teden morate oddati najkasneje 7 dni pred pričetkom tedna, ki ga bo obiskoval vaš otrok.

Aktivnosti bomo izvajali v vsakem vremenu. Tudi dež nas ne ustavi 😉

Dodatna vprašanja in informacije na:

inkluzivni.park@gmail.com

Objavljeno v Montessori