Ob dokumentarnem filmu Naravna igra – vrnimo otrokom otroštvo

Povabilo na dogodek kjer si bomo ogledali danski dokumentarni film Nature play in ob njem razmišljali z gosti. 

https://www.facebook.com/preprostomontessori/

https://www.facebook.com/events/207641459729659/

Dokumentarni film Vrnimo otrokom otroštvo predstavlja danski oz. skandinavski šolski sistem, ki ob povezovanju otrok z naravo spodbuja njihov ugoden razvoj tako fizično kot mentalno. Omenjeni sistem je prikazan kot protiutež ameriškemu šolskemu sistemu, ki bazira na individualizmu in tekmovalnosti, kar se vrednoti z ocenami. Film želi poudariti, da se skozi pravilno strukturirano igro otroci naučijo več, osvojeno znanje pa jim ostane dlje časa. Otroci spoznavajo zdrav način življenja, kjer v povezovanju s sovrstniki skupaj ustvarjajo. Ustvarijo pa več, ker so  povezani med sabo, znajo sodelovati in niso individualistično naravnani. Takšen otrok bo v prihodnje lahko veliko več prispeval družbi, kjer se bo dobro znašel tudi sam, saj bo že v dobi odraščanja razvil vrline in kompetence ter pridobil pomembna znanja, ki mu bodo odlično služila v odrasli dobi. Potrebno je poiskati simbiozo med otrokovimi potrebami in potrebami družbe. Razviti otrokovemu razvoju in času primeren šolski sistem.

Dokumentarec želi prikazati, da igranje v gozdu ni “možgane na off pa v lužo”. Gozd, živali, narava, odprt prostor je lahko odličen medij za raziskovanje in motivirano učenje skozi igro. Igra je učenje. Lahko govorimo o pridobivanju znanja kot takega ali pa učenju drugih enako pomembnih značajskih karakteristik. 

Kadar otrok učenje doživi izkustveno, je to zanj igra in ne nujno zlo.

Naš namen torej ni zgolj prosto igranje v naravi. Tisto kar želimo doseči je strukturirati učni proces, pri katerem bo otrok skozi igro pridobil vsa potrebna znanja in še kakšnega dodatnega, ki ga v klasični šoli ne bi. Pripraviti in omogočiti otroku učno okolje kjer bo svojo radovednost in kreativnost usmeril v pravilno smer. Kjer bo preizkušal in spoznaval svoje meje in sposobnosti. Hkrati pa bo odrastel v odgovorno in samostojno osebo, se zavedal pomena svojega obstoja na tem svetu in nalog, ki mu jih ponuja življenje. Cenil bo tako sočloveka kot naravo in vsa ostala živa bitja, do katerih bo čutil in se vedel odgovorno. Sposoben se bo spopadati s težkimi izzivi in znal stati za svojimi dejanji.

 2 3 094 6

 

 

 

 

 

Na dogodku, kjer si bomo ogledali Danski dokumentarni film Nature play, bomo kot sogovorniki predstavili, kako v našem Preprostomontessori vrtcu, ki temelji na pedagogiki montessori, sledimo otrokovemu naravnemu razvoju, njegovim občutljivim (kritičnim) obdobjem, kako zagotovimo izkustveno učenje, igro, zadostimo otrokovi potrebi po stiku z naravo, gibanju in igri v naravi.

 

Vabimo vas tudi, da si (tukaj :NaravaOtrociPedagogika ) preberete strokovni članek Pomen gibanja in raziskovanja v naravi za razvoj naših otrok  Dr. Tine Bregant, zdravnice, spec. pediatrije in doktorica neuropediatrije, specializantke FMR, MAES terapevta ter vodje Familylab seminarjev, ki bo tudi ena od sogovornic po ogledu filma.

 

Preberi še:

– intervju z Rankom Rajevićem http://siol.net/trendi/odnosi/vse-kar-naredite-namesto-otroka-mu-na-dolgi-rok-skodi-400770

Objavljeno v Montessori