Montessori 3-6 let

SKUPINA OTROCI (3-6)

KAJ SO POPOLDNEVNICE 3-6?
So tedenska srečanja, kjer ima otrok priložnost, da v avtentično pripravljenem okolju montessori v interakciji z okoljem in vrstniki v polnosti razvija svojo osebnost, odkriva svoje talente ter se sreča s svojimi vrstniki.
Samostojno lahko izbira med raznovrstnimi montessori materiali in dejavnostmi s področja vsakdanjega življenja, zaznavanja, matematike, jezika, znanosti in umetnosti.

Prijavnica popoldnevnice – Vrhniška hiša otrok

Prijavnica popoldnevnice – Gorenjska hiša otrok

KOMU JE NAMENJENA skupina OTROCI 3-6?

Namenjena je otrokom starim 3 do 6 let, ki ne hodijo v vrtec Montessori ali sploh ne obiskujejo vrtca.

KDAJ in KJE POTEKAJO?

Prevideni so trije sklopi: jesenski (med oktobrom in decembrom), zimski (med januarjem in marcem) in pomladanski (med marcem in majem).

En sklop zajema 8 zaporednih tedenskih srečanj, razen v času praznikov in šolskih počitnic.

  • V Radovljici v GORENJSKI HIŠI OTROK na Kranjski cesti 4 (prvo nadstropje, desno)

Ob četrtkih od 16.45 do 18.15 (prvo srečanje bo 15. 10. 2020)

  • Na Vrhniki v VRHNIŠKI HIŠI OTROK na Robovi cesta 27

Ob četrtkih od 17.00 do 18.30 (prvo srečanje bo 15. 10. 2020)

ZAKAJ JE OKOLJE MONTESSORI POMEMBNO ZA OTROKA?
To je odlično okolje, kjer bo otrok v majhni (do 12 otrok) in starostno heterogeni skupini sovrstnikov spontano in na njemu najbolj naraven način razvijal socialne veščine in kognitivne sposobnosti. Opremljen s takšnimi znanji in veščinami, bo dobro pripravljen za suveren vstop v osnovno šolo.
Otroci v starosti od tri do šest let postopno prehajajo iz nezavednega posnemovalca, ko deluje predvsem srkajoči um, v zavednega delavca. Na osnovi konkretnih izkušenj v okolju in večkratnih ponovitev posamezne dejavnosti, bo otrok razvijal lastno voljo in počasi se mu bo prebujala sposobnost abstraktnega mišljenja in dolgoročnega spomina. V pripravljenem okolju montessori in po tem pedagoškem pristopu ima otrok zadovoljeno potrebo samostojnosti »Pomagaj mi, da naredim sam.« – vodilni citat Marie Montessori.
Torej okolje Montessori spodbuja otrokovo samostojnost. Daje mu občutek spoštovanja, saj so vsi pripomočki prilagojeni njegovim zmožnostim in tudi njegovi telesni višini. Prostori so sodobno, estetsko in funkcionalno urejeni. So svetli in dajejo občutek odprtosti. Estetsko oblikovano in urejeno okolje podpira otrokov prirojen smisel za red in lepoto.

NA KAKŠEN NAČIN BO OTROK VKLJUČEN V DEJAVNOST?
Srečanja bomo pričenjali s kratkim gibanjem, kar pomeni: nekaj vaj za razgibavanje možganov (brain-gym), ples, bansi, hoja po črti itd. Ne le nevroznanstvena spoznanja, tudi naše dolgoletne izkušnje spremljanja otrok in njihovega razvoja, so namreč pokazale, kako velika je povezava med gibanjem in razvojem možganov. Otrok bo po teh vajah bolj zbran, sposoben daljše koncentracije in pripravljen na intelektualne izzive.
Sledi individualno delo, ko otrok pod vodstvom izkušenega vzgojitelja v skrbno pripravljenem okolju Montessori lahko samostojno izbirali med raznovrstnimi materiali Montessori in dejavnostmi s področja vsakdanjega življenja, zaznavanja, matematike, jezika, znanosti in umetnosti.
Program je pripravljen tako, da otroku omogoča samostojnost pri izbiri dejavnosti in pri gibanju. Samostojen bo tudi pri izbiri, ali bo delal sam ali s prijateljem in koliko časa se bo ukvarjal s posamezno dejavnostjo. Delal bo v svojem ritmu in tako dolgo, kot potrebuje, da dejavnost zaključi.
Otroci zelo radi prispevajo k skupnosti. Zato vsak teden po razporedu eden od otrok na srečanje prinese in pripravi nekaj preprostega za skupni obed/malico. Tudi skupni obedi in drugi rituali dajejo otroku občutek varnosti.

KAKO STE VKLJUČENI STARŠI?
Otrok si v tem starostnem obdobju že želi krajše ločitve od staršev. S tem mu pomagamo in ga potrdimo v samostojnosti in mu tako krepimo samospoštovanje in samozavedanje. Zato pri programu za otroke 3 do 6 let starši niste prisotni. Starši imate pomembno vlogo pri tem, da otroka pripravite in ga z navdušenjem spodbudite, da bo enkrat tedensko nekaj časa lahko raziskoval brez vas in da ga boste potem spet prišli iskat.

Starši ste občasno povabljeni na debatno srečanje za starše, kjer ob izbranih temah raziskujemo kdo je otrok, kakšne so njegove značilnosti in potrebe v določenem obdobju razvoja, iskali odgovore na konkretna vprašanja, ki jih boste izpostavili starši iz svojega vsakdanjega življenja z otrokom, se učili kako z otrokom živimo doma in se spoznali s posameznim področjem in materiali, s katerimi rokujejo otroci v pripravljenem okolju montessori.

CENA POPOLDNEVNIC
Popoldnevnice so razdeljene na 3 sklope: jesenski (med oktobrom in decembrom), zimski (med januarjem in marcem) in pomladanski (med marcem in majem)

Vsak sklop zajema 8 srečanj.

  • Prijava na en sklop ..………. 130 EUR
  • Prijava na dva sklopa …….. 200 EUR
  • Priava na vse tri sklope …… 260 EUR

V primeru prijave na 2 ali 3 sklope je plačilo možno izvesti tudi v 2 obrokih. V tem primeru prijavo potrdite s plačilom enega sklopa in sicer 130 EUR. 2 obrok pa poravnate v naslednjem mesecu. Ob vključitvi drugega otroka iz iste družine velja 10% popust.

Cena poleg rednega programa za otroke in starše v avtentično pripravljenem okolju Montessori vključuje tudi:
– strokovno delavnico za starše
– 20 % popust pri udeležbi na dveh predavanjih za starše s terapevtko Montessori Edo Šteblaj
Če bo prijavljenih manj kakor 6 otrok, programa ne bomo izvajali.

 

Za dodatne informacije nam pišite na e-naslov preprosto.popoldnevnice@gmail.com.

ali pokličite 041 481 777