za 0 – 3 let

POMLADANSKE POPOLDNEVNICE ZA OTROKE 0 – 3 LET IN NJIHOVE STARŠE

Pred vrati je pomlad in hkrati tudi daljši ter bolj sončni dnevi. Zato smo se odločili, da v Vrhniški hiši otrok razpišemo pomladanski sklop popoldnevnic, ki bodo ob primernem vremenu potekale zunaj na čudovitem Kneippovem vrtu, ki omogoča gibanje, senzorno zaznavanje, vrtnarjenje in je prava paša za oči.

Urice bodo potekale v pripravljenjem montessori okolju za otroke od 8 mesecev do 3 let, kjer bodo lahko z različnimi materiali preko čutov razvijali svoje potenciale. Starši boste pri tem aktivni opazovalci. Imeli boste možnost zapisati svoja opazovanja na podlagi napotkov, ki jih boste vsakokrat prejeli ob pričetku uric. Urice se bodo zaključile s skupinsko aktivnostjo in malico.

Popoldnevnice so priložnost, da otrok v avtentično pripravljenem Montessori okolju v polnosti razvija svojo osebnost, starši pa mu pri tem pomagate.

»Otrok in odrasel sta dva različna dela človeštva, ki vplivata drug na drugega in bi morala biti drug drugemu v pomoč, v harmoniji, v sozvočju. Torej ne velja samo, da mora odrasli pomagati otroku, pač pa mora tudi otrok pomagati odraslemu.«(M. Montessori)

Otrok v prvem obdobju svojega življenja (od rojstva do treh let) gradi temelje za ves svoj nadaljnji razvoj. V tem obdobju iz svojega okolja nezavedno vsrkava prav vse. Pri tem še ni sposoben ločevati med dobrim in slabim, zato je tako zelo pomembno kakšno okolje mu ponujamo (omogočamo).

V ospredju je močna potreba po gibanju – razvoju grobe motorike; razvoju govora, spoznavanju jezika; v tem obdobju spozna, da  je samostojna osebnost, jasno pove »sam«, postavi se na noge, shodi; rituali ga pomirjajo in mu dajejo občutek varnosti, ta pa je osnova za celostni razvoj.

Lahko bi rekli, da v prvih treh letih življenja razvoj poteka bliskovito. Iz nebogljenega, povsem odvisnega bitja postane samostojen otrok, ki hodi, govori, sam je, se sam uredi, se je sposoben sam odločati kaj bo delal,…

Seveda pa je pri vsem tem zelo odvisen od nas, saj je pomembno kakšno okolje in pogoje mu bomo ponudili in omogočili.

Nekaj podrobnosti Popoldnevnic za otroke 8 mesecev do 3 let in njihove starše

  • Glavni namen srečanj je pomoč staršem pri vzgoji in spodbudah svojih otrok. Spremljanje otroka oz. družine bo individualno, zato so skupine majhne (do 10 otrok).
  • Otrok se v zanj skrbno pripravljenem okolju samostojno srečuje z različnimi materiali različnih področij (grobe motorike, senzomotorike, vsakdanjega življenja, jezika, umetnosti). Preko senzornega doživetja pridobiva  nove izkušnje in v polnosti razvija to, kar je vanj položeno.
  • Biti enakovreden del heterogene skupine je za otroka pomembna izkušnja.
  • Vloga staršev v času popoldnevnic je uriti se v opazovanju otroka in s tem prepoznavanju njegovih (otrokovih) resničnih značilnosti in potreb. Starši se ta čas urite tudi v tem, da otroku omogočate, da naredi sam (»Pomagaj mi, da naredim sam.« – vodilni citat Marie Montessori). Pri tem smo vam v oporo montessori pedagogi in montessori terapevt.
  • V tako majhni skupini boste starši imeli tudi priložnost za izmenjavo  izkušenj. In prav te nas pogosto najbolj bogatijo in hrabrijo.

Prostori so sodobno, estetsko in funkcionalno urejeni. So svetli in dajejo občutek odprtosti. Otroci bodo tekom programa uporabljali tudi  večnamenski prostor, ki je namenjen gibalni vzgoji, predavanjem za starše in prireditvam. Ter čudovit, razgiban, Kneippov vrt Vrhniške hiše otrok, ki omogoča gibanje, senzorno zaznavanje, vrtnarjenje, ….

KDAJ: torek od 17. do 18.30 ure
PRIČETEK: 9.4.2019
TRAJANJE: 8 srečanj

Pomladanski sklop Popoldnevnic ob primernem vremenu poteka na našem vrtu🌳🌷Popoldnevnice so  namenjene otrokom od starosti 8 mesecev do 3 let  in njihovim staršem.

Potekajo v Vrhniški hiši otrok in na njenem čudovitem vrtu.

Cena:
8 obiskov = 150 EUR

Ob vključitvi drugega otroka velja 10% popust.

 

 

Veselimo se korakov, ki jih bomo smeli prehoditi z vašo družino, še posebno pa z vašim otrokom, ki stopa na pot življenja.

Ekipa Preprosto montessori