Montessori 3 – 6 let

KAJ SO POPOLDNEVNICE?
So sklop 12-ih srečanj, kjer bo imel otrok priložnost, da bo v avtentično pripravljenem montessori okolju samostojno izbiral med raznovrstnimi montessori materiali in dejavnostmi s področja vsakdanjega življenja, zaznavanja, matematike, jezika, znanosti in umetnosti in ob tem v polnosti razvijal svojo osebnost.

KOMU SO NAMENJENE?
Namenjene so otrokom od 3. do 6. leta starosti.

KJE BODO POTEKALE?
Potekale bodo v Vrhniški hiši otrok, v vrtcu montessori, ki je na naslovu Robova cesta 27, Vrhnika.

KDAJ BODO POTEKALE?
Vsako sredo med 6.11.2019 in 5.2.2020 (12 srečanj), razen v času praznikov in šolskih počitnic,
od 16:30 do 18:00.

ZAKAJ JE OKOLJE MONTESSORI POMEMBNO ZA OTROKA?
To je odlično okolje, kjer bo otrok v starostno heterogeni skupini sovrstnikov (do 10 otrok) spontano in na njemu najbolj naraven način razvijal socialne veščine in kognitivne sposobnosti. Opremljen s takimi znanji in veščinami, bo dobro pripravljen za suveren vstop v osnovno šolo.
Otroci v starosti od tri do šest let postopno prehajajo iz nezavednega posnemovalca, ko deluje predvsem srkajoči um, v zavednega delavca. Na osnovi konkretnih izkušenj v okolju ter večkratnih ponovitev posamezne dejavnosti, bo otrok razvijal lastno voljo in počasi se mu bo prebujala sposobnost abstraktnega mišljenja in dolgoročnega spomina.
Montessori okolje tudi spodbuja otrokovo samostojnost. Daje mu občutek spoštovanja, saj so vsi pripomočki prilagojeni njegovim zmožnostim in tudi njegovi telesni višini. Prostori so sodobno, estetsko in funkcionalno urejeni. So svetli in dajejo občutek odprtosti. Estetsko oblikovano in urejeno okolje podpira otrokov prirojen smisel za red in lepoto.

NA KAKŠEN NAČIN BO OTROK VKLJUČEN V DEJAVNOST?
Srečanja bomo pričenjali s kratkim gibanjem, kar pomeni: nekaj brain-gym vaj, ples, bansi, hoja po črti itd. Ne le nevroznanstvena spoznanja, tudi naše dolgoletne izkušnje spremljanja otrok in njihovega razvoja, so namreč pokazale, kako velika je povezava med gibanjem in razvojem možganov. Otrok bo po teh vajah bolj zbran, sposoben daljše koncentracije in pripravljen na intelektualne izzive.
Otroci bodo nato pod vodstvom izkušenega vzgojitelja v skrbno pripravljenem montessori okolju lahko samostojno izbirali med raznovrstnimi montessori materiali in dejavnostmi s področja vsakdanjega življenja, zaznavanja, matematike, jezika, znanosti in umetnosti.
Program je pripravljen tako, da otroku omogoča samostojnost pri izbiri dejavnosti in pri gibanju. Samostojen bo tudi pri izbiri, ali bo delal sam ali s prijateljem in koliko časa se bo ukvarjal s posamezno dejavnostjo. Delal bo v svojem ritmu in tako dolgo kot potrebuje, da dejavnost zaključi.
Otroci zelo radi prispevajo k skupnosti. Zato bo vsak teden eden od otrok na srečanje prinesel nekaj sadja ali drugega enostavnega in zdravega prigrizka za vse. Ta otrok bo ta dan za vse pripravil malico. Tudi skupni obedi in drugi rituali mu bodo dajali občutek varnosti.
Otroci radi delajo z vodo. Voda jih pomirja. Takih priložnosti bo imel veliko, zato naj na srečanje prinese tudi rezervna oblačila in copate.

KAKO BOSTE VKLJUČENI STARŠI?
Otrok si v starosti 2,5 do 3 leta že želi krajše ločitve od staršev. S tem mu pomagamo in ga potrdimo v samostojnosti in mu tako krepimo samospoštovanje in samozavedanje. Zato pri programu za otroke 3 do 6 let starši ne boste prisotni. Starši boste imeli pomembno vlogo, da boste otroka pripravili in ga z navdušenjem spodbudili, da bo enkrat tedensko nekaj časa lahko raziskoval brez vas in da ga boste potem spet prišli iskat.

KAKŠNA JE CENA POPOLDNEVNIC?
12 obiskov = 200 EUR

Cena poleg rednega programa za otroka in starše v avtentično pripravljenem montessori okolju vključuje tudi:
– strokovno delavnico za starše
– 40% popust pri udeležbi na dveh predavanjih za starše z montessori terapevtko Edo Šteblaj
– možnost 1 individualne pogovorne ure

Ob vključitvi drugega in vsakega naslednjega otroka velja 10% popust.

Če bo prijavljenih manj kakor 7 otrok, programa ne bomo izvajali.

VEČ INFORMACIJ…
Če vas zanima še karkoli drugega, nas lahko povprašate po elektronski pošti preprosto.popoldnevnice@gmail.com.