za 0 – 3 let

KAJ SO POPOLDNEVNICE?
So sklop 12-ih srečanj, kjer bo imel otrok priložnost, da bo v avtentično pripravljenem montessori okolju v polnosti razvijal svojo osebnost, starši pa mu boste pri tem pomagali.

KOMU SO NAMENJENE?
Namenjene so otrokom od starosti 8 mesecev do 3 let in njihovim staršem. Glavni namen srečanj je pomoč staršem pri vzgoji in spodbudah svojih otrok. Spremljanje otroka oz. družine bo individualno, zato so skupine majhne (do 10 otrok).

KJE BODO POTEKALE?
Potekale bodo v Gorenjski hiši otrok, v vrtcu montessori, ki je na naslovu Kranjska cesta 4, Radovljica.

KDAJ BODO POTEKALE?
Vsak četrtek, med 7.11.2019 in 6.2.2020 (12 srečanj), razen v času praznikov in šolskih počitnic,
od 16:45 do 18:15

ZAKAJ JE OKOLJE MONTESSORI POMEMBNO ZA OTROKA?
Otrok v prvem obdobju svojega življenja (od rojstva do treh let) gradi temelje za ves svoj nadaljnji razvoj. V tem obdobju iz svojega okolja nezavedno vsrkava prav vse. Pri tem še ni sposoben ločevati med dobrim in slabim, zato je tako zelo pomembno kakšno okolje mu ponujamo (omogočamo).
V ospredju je močna potreba po gibanju – razvoju grobe motorike; razvoju govora, spoznavanju jezika; v tem obdobju spozna, da je samostojna osebnost, jasno pove »sam«, postavi se na noge, shodi; rituali ga pomirjajo in mu dajejo občutek varnosti, ta pa je osnova za celostni razvoj. Montessori okolje spodbuja otrokovo samostojnost. Daje mu občutek spoštovanja, saj so vsi pripomočki prilagojeni njegovim zmožnostim in tudi njegovi telesni višini. Prostori so sodobno, estetsko in funkcionalno urejeni. So svetli in dajejo občutek odprtosti. Estetsko oblikovano in urejeno okolje podpira otrokov prirojen smisel za red in lepoto.

NA KAKŠEN NAČIN BO OTROK VKLJUČEN V DEJAVNOST?
Otrok se bo pod vodstvom vzgojitelja odločal za delo z različnimi materiali, ki mu bodo pomagali pri razvijanju grobe motorike, senzomotorike, vsakdanjega življenja, jezika, umetnosti. Preko senzornega doživetja bo pridobival nove izkušnje in razvijal to, kar je vanj položeno. Bo tudi enakovreden del heterogene skupine, kar bo zanj pomembna izkušnja.

KAKO BOSTE VKLJUČENI STARŠI?
Starši boste imeli priložnost opazovati otroka in se uriti v prepoznavanju njegovih resničnih značilnosti in potreb. Spoznali boste tudi načine, kako otroku omogočiti, da naredi sam (»Pomagaj mi, da naredim sam.« – vodilni citat Marie Montessori). Pri tem vam bomo v oporo montessori pedagogi in montessori terapevt. Starši boste imeli tudi priložnost za izmenjavo izkušenj z drugimi starši v skupini. In prav te nas pogosto najbolj bogatijo in hrabrijo.

KAKŠNA JE CENA POPOLDNEVNIC?
12 obiskov = 200 EUR

Cena poleg rednega programa za otroka in starše v avtentično pripravljenem montessori okolju vključuje tudi:
– strokovno delavnico za starše
– 40% popust pri udeležbi na dveh predavanjih za starše z montessori terapevtko Edo Šteblaj
– možnost 1 individualne pogovorne ure

Ob vključitvi drugega in vsakega naslednjega otroka velja 10% popust.

Če bo prijavljenih manj kakor 7 otrok, programa ne bomo izvajali.

VEČ INFORMACIJ…
Če vas zanima še karkoli drugega, nas lahko povprašate po elektronski pošti preprosto.popoldnevnice@gmail.com.