Montessori 1 – 3 let

SKUPINA OTROCI IN STARŠI 1-3

KAJ SO POPOLDNEVNICE 1-3?
So tedenska srečanja, kjer ima otrok priložnost, da v avtentično pripravljenem okolju montessori v polnosti razvija svojo osebnost. Starši mu ob tem stojite ob strani, hkrati pa pridobivate spodbude za življenje z otrokom doma in se gradite v svojem najpomembnejšem življenjskem poslanstvu – starševstvu.

KOMU JE NAMENJENA skupina OTROCI IN STARŠI 1-3? 

Namenjena je otrokom od prvega do tretjega let skupaj z mamo ali očetom.

Glavni namen srečanj je pomoč staršem pri vzgoji in spodbudah svojih otrok. Starši lahko odkrivate dobre načine za otrokov celostni razvoj. Namen programa je tudi v tem, da starši dobite ideje, kako lahko živite z otrokom doma, kaj mu lahko ponudite, kako se z njim igrate, česa vse je otrok že sposoben, a tega doslej še niste opazili. Spremljanje otroka oz. družine je individualno, zato so skupine majhne (max 6-8 otrok na enega asistenta montessori).

KDAJ in KJE POTEKAJO?

En sklop srečanj zajema 8 zaporednih četrtkov, razen v času praznikov in šolskih počitnic.

Predvideni so trije sklopi: jesenjski (med oktobrom in decembrom), zimski (med januarjem in marcem) in pomladni (med marcem in majem).

  • V Radovljici v GORENJSKI HIŠI OTROK na Kranjski cesti 4 (prvo nadstropje, desno)

Ob četrtkih od 17.00 do 18.30 (prvo srečanje bo ___ )

 

  • Na Vrhniki v VRHNIŠKI HIŠI OTROK na Robovi c. 27

Ob ponedeljkih od 17.00 do 18.30 (prvo srečanje bo ___)

 

ZAKAJ JE OKOLJE MONTESSORI POMEMBNO ZA OTROKA?
Otrok v prvem obdobju svojega življenja (od rojstva do treh let) gradi temelje za ves svoj nadaljnji razvoj. V tem obdobju iz svojega okolja nezavedno vsrkava prav vse. Pri tem še ni sposoben ločevati med dobrim in slabim, zato je tako zelo pomembno kakšno okolje mu ponujamo (omogočamo).
V ospredju je močna potreba po gibanju – razvoju grobe motorike; razvoju govora, spoznavanju jezika; v tem obdobju spozna, da je samostojna osebnost, jasno pove »sam«, postavi se na noge, shodi; rituali ga pomirjajo in mu dajejo občutek varnosti, ta pa je osnova za celostni razvoj. Montessori okolje spodbuja otrokovo samostojnost. Daje mu občutek spoštovanja, saj so vsi pripomočki prilagojeni njegovim zmožnostim in tudi njegovi telesni višini. Prostori so sodobno, estetsko in funkcionalno urejeni. So svetli in dajejo občutek odprtosti. Estetsko oblikovano in urejeno okolje podpira otrokov prirojen smisel za red in lepoto.

NA KAKŠEN NAČIN BO OTROK VKLJUČEN V DEJAVNOST?
Otrok pod vodstvom asistenta montessori samostojno izbiral med različnimi materiali, ki mu pomagajo pri razvijanju grobe motorike, senzomotorike, finomotorike, koordinacije, orientacije, veščinah vsakdanjega življenja, jezika, umetnosti. Preko senzornega doživetja pridobi nove izkušnje in razvijal to, kar je vanj položeno. Je tudi enakovreden del heterogene skupine, ko z interakcijo s sovrstniki pridobiva pomembne izkušnje.

V zadnjem delu srečanja je čas za skupno dejavnost na t.i. ‘črti’, čas za pesem, ples in igro tišine. Zaključimo z izkušnjo skupnega obeda – enostavno malico.

KAKO STE VKLJUČENI STARŠI?
Starši pridete v igralnico skupaj z otrokom. Med tem, ko otrok raziskuje in se igra, imate starši priložnost opazovati otroka in se uriti v prepoznavanju njegovih resničnih značilnosti in potreb. Pozorni smo na dejavnosti otroka, ob katerih razvija svoje spretnosti, koncentracijo, občutek za red, samostojnost, jezik. Opažanja tudi zapišemo.

Odrasli se skušamo držati v ozadju, smo čim manj opazni in moteči in s tem otrokom pustimo dovolj prostora za gibanje raziskovanje.

Spoznali boste tudi načine, kako otroku omogočiti, da naredi sam (»Pomagaj mi, da naredim sam.« – vodilni citat Marie Montessori). Pri tem vam bomo v oporo pedagogi Montessori, občasno tudi terapevtka Montessori. Starši boste imeli tudi priložnost za izmenjavo izkušenj z drugimi starši v skupini. In prav izmenjava izkušenj pogosto najbolj bogati in hrabri.  Občasno boste straši povabljeni na debatno srečanje ali strokovno delavnico za starše, ki bo osredotočeno na določeno temo (npr. odvajanje od plenic, prehrana otroka ipd.)

KAKŠNA JE CENA POPOLDNEVNIC?
12 obiskov = 200 EUR

Cena poleg rednega programa za otroka in starše v avtentično pripravljenem montessori okolju vključuje tudi:
– strokovno delavnico za starše
– 30% popust pri udeležbi na dveh predavanjih za starše z montessori terapevtko Edo Šteblaj

Ob vključitvi drugega in vsakega naslednjega otroka se cena zniža za 10€.

Če bo prijavljenih manj kakor 7 otrok, programa ne bomo izvajali.

VEČ INFORMACIJ…
Če vas zanima še karkoli drugega, nas lahko povprašate po elektronski pošti preprosto.popoldnevnice@gmail.com ali pokličete 041 481 777