Montessori 3 – 6 let

SKUPINA OTROCI 3-6

KAJ SO POPOLDNEVNICE?

So tedenska srečanja, kjer ima otrok priložnost v avtentično pripravljenem okolju montessori v interakciji z okoljem in vrstniki v polnosti razvijati svojo osebnost, odkrivati svoje talente ter se sreča s svojimi vrstniki.

Samostojno lahko izbira med raznovrstnimi montessori materiali in dejavnostmi s področja vsakdanjega življenja, zaznavanja, matematike, jezika, znanosti in umetnosti.

KOMU JE NAMENJENA skupina OTROCI 3-6?
Namenjena je otrokom starim 3 do 6 let, ki ne hodijo v vrtec Montessori ali sploh ne obiskujejo vrtca.

KDAJ in KJE POTEKAJO?

En sklop srečanj zajema 8 zaporednih četrtkov, razen v času praznikov in šolskih počitnic.

Predvideni so trije sklopi: jesenjski (med oktobrom in decembrom), zimski (med januarjem in marcem) in pomladni (med marcem in majem).

  • V Radovljici v GORENJSKI HIŠI OTROK na Kranjski cesti 4 (prvo nadstropje, desno)

Ob četrtkih od 16.45. do 18.15 (prvo srečanje bo 8. 10. 2020 )

  • Na Vrhniki v VRHNIŠKI HIŠI OTROK na Robovi c. 27

Ob ponedeljkih od ___ do ___ (prvo srečanje bo ___)

ZAKAJ JE OKOLJE MONTESSORI POMEMBNO ZA OTROKA?

To  je odlično okolje, kjer bo otrok v majhni (do 10 otrok) in starostno heterogeni skupini sovrstnikov (do 10 otrok) spontano in na njemu najbolj naraven način razvijal socialne veščine in kognitivne sposobnosti. Opremljen s takimi znanji in veščinami, bo dobro pripravljen za suveren vstop v osnovno šolo.
Otroci v starosti od tri do šest let postopno prehajajo iz nezavednega posnemovalca, ko deluje predvsem srkajoči um, v zavednega delavca. Na osnovi konkretnih izkušenj v okolju ter večkratnih ponovitev posamezne dejavnosti, bo otrok razvijal lastno voljo in počasi se mu bo prebujala sposobnost abstraktnega mišljenja in dolgoročnega spomina.
Okolje Montessori tudi spodbuja otrokovo samostojnost. Daje mu občutek spoštovanja, saj so vsi pripomočki prilagojeni njegovim zmožnostim in tudi njegovi telesni višini. Prostori so sodobno, estetsko in funkcionalno urejeni. So svetli in dajejo občutek odprtosti. Estetsko oblikovano in urejeno okolje podpira otrokov prirojen smisel za red in lepoto.

NA KAKŠEN NAČIN BO OTROK VKLJUČEN V DEJAVNOST?
Srečanja bomo pričenjali s kratkim gibanjem, kar pomeni: nekaj vaj za razgibavanje možganov (brain-gym), ples, bansi, hoja po črti itd. Ne le nevroznanstvena spoznanja, tudi naše dolgoletne izkušnje spremljanja otrok in njihovega razvoja, so namreč pokazale, kako velika je povezava med gibanjem in razvojem možganov. Otrok bo po teh vajah bolj zbran, sposoben daljše koncentracije in pripravljen na intelektualne izzive.
Otroci bodo nato pod vodstvom izkušenega vzgojitelja montessori v skrbno pripravljenem okolju Montessori lahko samostojno izbirali med raznovrstnimi materiali Montessori in dejavnostmi s področja vsakdanjega življenja, zaznavanja, matematike, jezika, znanosti in umetnosti.
Program je pripravljen tako, da otroku omogoča samostojnost pri izbiri dejavnosti in pri gibanju. Samostojen bo tudi pri izbiri, ali bo delal sam ali s prijateljem in koliko časa se bo ukvarjal s posamezno dejavnostjo. Delal bo v svojem ritmu in tako dolgo kot potrebuje, da dejavnost zaključi.
Otroci zelo radi prispevajo k skupnosti. Zato bo vsak teden eden od otrok na srečanje prinesel nekaj sadja ali drugega enostavnega in zdravega prigrizka za vse. Ta otrok bo ta dan za vse pripravil malico. Tudi skupni obedi in drugi rituali mu bodo dajali občutek varnosti.
Otroci radi delajo z vodo. Voda jih pomirja. Takih priložnosti bo imel veliko, zato naj na srečanje prinese tudi rezervna oblačila in copate.

KAKO STE VKLJUČENI STARŠI?
Otrok si v tem starostnem obdobju že želi krajše ločitve od staršev. S tem mu pomagamo in ga potrdimo v samostojnosti in mu tako krepimo samospoštovanje in samozavedanje. Zato pri programu za otroke 3 do 6 let starši ne boste prisotni. Starši boste imeli pomembno vlogo, da boste otroka pripravitli in ga z navdušenjem spodbudili, da bo enkrat tedensko nekaj časa lahko raziskoval brez vas in ga boste potem spet prišli iskat.

Starši ste občasno povabljeni na debatno srečanje za starše, kjer ob izbranih temah raziskujemo kdo je otrok, kakšne so njegove značilnosti in potrebe v določenem obdobju razvoja in tudi iskali odgovore na konkretna vprašanja, ki jih boste izpostavili starši iz svojega vsakdanjega življenja z otrokom.

KAKŠNA JE CENA POPOLDNEVNIC?
8 obiskov = ___ EUR

Cena poleg rednega programa za otroka in starše v avtentično pripravljenem montessori okolju vključuje tudi:
– strokovno delavnico za starše
– 30% popust pri udeležbi na dveh predavanjih za starše z montessori terapevtko Edo Šteblaj

Ob vključitvi drugega in vsakega naslednjega otroka se cena zniža za 10€.

Če bo prijavljenih manj kakor 7 otrok, programa ne bomo izvajali.

VEČ INFORMACIJ…
Če vas zanima še karkoli drugega, nas lahko povprašate po elektronski pošti preprosto.popoldnevnice@gmail.com. ali pokličite 041 481 777